joga-beuti

A meditáció gyakorlásáról

A meditáció a test, lélek, szellem összhangját, harmóniáját segíti, az összekapcsolódást a Teremtővel, hogy megtaláljuk a békét, a belső csendet. „Egységben vagyok.”

Amikor leülök meditálni, a meditációt gyakorlom – ellazítom a testem, lecsendesítem az elmém, a jelenre fókuszálok. Szemlélem a légzésem, semleges hozzáállással elfogadom, ami történik bennem, velem. Ha elkalandoznak a gondolataim, szelíden, a tanú bizonyosságával visszahúzom a jelenbe. „Itt és most vagyok, jelen vagyok.”

A légzés harmonizálja a testet és az elmét.

A meditáció gyakorlásának lépései: helyes testelhelyezkedés, helyes légzés, légzésfigyelés, szisztematikus relaxáció, meditáció, elcsendesedés. A meditáció gyakorlása aktivizálja, bekapcsolja szervezetünkben az ún. öngyógyító folyamatokat, harmonizál, ezáltal segít gyógyulni, energetizálni, erősíteni a szervezetünket. „Kilégzés, belégzés. So Ham.”

A meditáció csodálatos ajándék a zajos, információáradattal terhelt nyüzsgő, nyugati világban. Egy lehetőség arra, hogy kilépjek a hétköznapi feladatok sodrásából, a stressz terhekből, akár külső, akár belső környezeti teherként cipelem, le tudom tenni.

A meditáció nem a világnak szól. Nem kell senkinek sem bizonyítani, milyen „mélyen voltam” vagy elmondani, megosztani a Facebookon: „megvilágosodtam”. Nem jár érte „like”.

Aki rendszeresen meditál önmagában és a világban is boldogabb, harmonikusabb, a testi-lelki-szellemi „egységben lét”, derű kifelé is sugároz, áramlik. “Boldog vagyok. Világomban minden rendben van.”

„A Szó-ham önmagában egyszerűen annyit jelent, hogy „az vagyok”. Most az a kérdés, hogy ki az az „az”? A keresztény dominanciájú társadalmakban mindig úgy magyarázom ezt a szót, hogy az Exodus könyvére utalok a Bibliából. Amikor Isten megjelenik Mózesnek, így azonosítja magát: „vagyok, aki vagyok. Mondd meg Izrael gyermekeinek, hogy én küldtelek téged.”
Az az értelem, melyben ezt a szót használjuk a meditációban, semmi más, mint ami lenni akarok. Az értelme az az Egy, aki túl van a vágyakon. Túl a múlton, a jelenen, és a jövőn. Időtlen, örök, a tiszta fénylény a megvilágosodásban. Sohasem változik a változó testben, a változó elme mögött van. Én ez a spirituális lény vagyok .” (Szvámi Véda)

Hétfőn reggelenként gyakorolj velem!

Időpont: hétfő reggelenként 7 órától 8 óráig
Részvétel: Ingyenes

Program:
6:45 – 7:00 érkezés, hangolódás
7:00 – 7:30 a test rövid átmozgatása, légző gyakorlat és relaxáció hangtálak kíséretével
7:30 – 8:00 meditáció (ülő testhelyzet)

Helyszín: Prána Jóga és Természetgyógyászat Székesfehérvár, Zámoly u. 59.

Bejelentkezés:
Nemesné Somlai Gitta
szakpszichológus, természetgyógyász, relaxáció-meditáció tanár
06 30 2346236 vagy 06 30 7146380
FB üzenetben