medi-buddha

Egyszerű meditáció 5 lépésben

Egyszerű meditáció 5 lépésben
Meditálnál, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? Úgy gondolod nincs elég időd rá?

Íme, egy rövid meditációs gyakorlat, hogy könnyebben birkózz meg a stressz okozta nehézségekkel. Naponta 2×10 perc csodát tesz veled, csak határozd el, kezdd el a gyakorlást még ma, tapasztald meg jótékony hatásait. Kiváló eszköz a tanulási képességek, a figyelemkoncentráció javításához, a vizsgadrukk legyőzéséhez. A meditáció javítja az általános közérzeted, feltölt, energiát ad, bekapcsolja az ún. öngyógyító folyamatokat, segíti a gyógyulást. Meditálni igazából mindenki tud, bárki számára megtanulható gyakorlat.
Talán legnehezebb része a rendszeres gyakorlás, a mindennapi életünkbe való beillesztés.
Ha elhatároztad, hogy gyakorolni szeretnél, segítek.

 

0. lépés Előkészítés
Keresd meg a meditáció gyakorlásának helyét térben és időben. Válassz egy számodra nyugalmas békés helyet, ahol nem zavarnak meg, ahol biztonságban érzed magad. (haladó gyakorlók bárhol – zajtól, helytől függetlenül tudnak meditálni). Keresd meg az időpontját is az életedben, a napi ritmusodba illesztve, lehetőség szerint naponta legalább kétszer 10 perc időtartamban. (ideális változat: 3 x 15 perc gyakorlási idő, vagy ennél több)
Lehet széken, fotelben ülve, vagy meditációs párnán gyakorolni.
Kényelmes ruhában legyél (ne szorítsa a hasad).
Nem szoktam zenét használni a gyakorláshoz, de lehet, hogy kezdetben valakinek ez is segíthet koncentrálni, megnyugodni (néhány alkalom után érdemes majd elhagyni).
Vegyél egy naplót, amibe jegyzetelni tudsz tapasztalataidról, önismereti munkádról.
És kezdhetjük.
1. lépés Elhelyezkedés
Helyezkedj el kényelmesen, egyenes háttal, stabilan, kényelmesen ülj. Engedd hátra, lefelé a vállad, a kezed a combodon pihentesd (akár lefelé, akár felfelé néző tenyérrel, ahogy most éppen jól esik). Csukd le szemed, sóhajts, lassan fújd ki a levegőt, vidd befelé a figyelmed.
2. lépés Légzésfigyelés
Figyeld a légzésed. Kövesd a ki- és beáramló levegő útját, szemléld mellkasod, a hasfalad emelkedését, süllyedését. Csak a légzésedre koncentrálj. Belégzés, kilégzés. Gyakorold, a légzésfigyelést, engedd el a gondolataidat, csak hagyd, hogy áramoljanak, egy idő után elcsendesednek.
3. lépés Lazítás
Szépen sorban lazítsd el a testrészeidet, lábujjaktól a fejtetőig. Lazítsd el a lábfejed, a talpad, a bokád, a lábszárad, a térded, a combod … Minden kilégzéssel enged el a felesleges feszültségeket, egyre jobban és jobban ellazulsz.
4. Meditáció imaginációval, vizualizációval
Képzelj el egy békés és nyugodt helyet, ahol szívesen vagy, ahol szeretsz töltekezni. Lehet ez egy biztonságos, szép rét, tópart, vagy bármilyen más számodra kellemes helyszín. Képzeld, hogy ott pihensz, töltekezel, kellemesen süt rád a nap, friss levegőt lélegzel.
Felteheted a kérdésedet, amire megoldást, választ keresel. Lazíts, lélegezz, figyeld a változást!
5. Lassan térj vissza a valóságba!
Szép fokozatosan eltávolodnak a képek, érzések, gondolatok. Lassan, nyugodtan ébredezz, mozgasd meg a kezed, a lábad, feszítsd meg az izmaidat, nyújtózz egy jó nagyot, sóhajts egy jó mélyet.
Számolj 1-től 5-ig, mire az 5-höz érsz, nyisd ki frissen a szemed. Kedves egészségedre!

Namaste!
Szeretettel:
Nemesné Somlai Gitta
szakpszichológus-természetgyógyász-
meditációtanár- terapeuta
06 30 2346236
nemesgitta@gmail.com
www.pszichologusfehervar.hu